KURS Agitprop

Vandredno stanje koje je nastalo kao posledica širenja pandemije Korona virusa (COVID-19) u potpunosti je izmenilo način života u većem delu sveta. Borba protiv širenja virusa paralizovala je svakodnevnicu. Došlo je do velikog udara na ekonomiju, a to se posebno odražava na uslužni sektor (turizam, ugostiteljstvo, prevoznici, nega, dizajn, itd). Naravno, teret posledica će pasti na radnice, radnike u prekarnim pozicijama, koji uglavnom rade bez ugovora ili sa ugovorima na određeno vreme.

Umetnici i kulturni radnici su se takođe našli u teškoj poziciji. Kako su svi javni događaji otkazani, to je dovelo i do otkazivanja izložbi, predstava, koncerata, projekata, na kojima su umetnici bili angažovani. U većini slučajeva za umetnike ovo znači da će ostati bez primanja i dogovorenih honorara. Kako smo i sami pogođeni potpunim urušavanjem sistema, jer su nam neki poslovi odloženi, rešili smo da jedan deo svog vremena uložimo u agitaciju i propagandu.

Cela ova situacija nas je ohrabrila da pokrenemo Agitprop stranicu o kojoj već duže razmišljamo. Želimo da se svojim sredstvima (dizajnom i ilustracijama) angažujemo i pomognemo borbu za ravnopravnije i bezbednije društvo.

U toku pandemije i izolacije možemo da doprinesemo sa ilustracijama koje će biti dostupne i besplatne za deljenje, a koje će pomoći u informisanju o merama zaštite i borbe protiv virusa. U ovom momentu je važno da prave i jasne informacije dođu do što većeg broja građana, takođe potrebno je boriti se protiv dezinformacija. Mi ćemo ilustracije bazirati na osnovu preporuka relevantnih zdravstvenih institucija:

Borba protiv virusa je trenutno najaktuelnija, ali nije jedina, i nažalost verovatno nas tek čeka borba sa ekonomskim posledicama pandemije. Kapitalizam nije bio spreman za ovu krizu, a najugroženiji več ispaštaju.

Krećemo sa idejom da nastavimo sa agitacijom i nakon što prođe borba protiv korone. Mi ćemo našim sredstvima i našim mogućnostima da pružimo podršku svakoj borbi koja teži ravnopravnijem i bezbednijem društvu.

Već ima dovoljno informacija i dosta mi je korone.

Postoji već dosta preporuka od zvaničnih instituacija u različitim formatima. Dosta dizajnera se angažovalo i sami objavljuju ilustracije koje promovišu osnovne mere zaštite, sve više ljudi je angažovano oko kampanje za ostanak kod kuće. Ali, i pored toga mi smatramo da je važno da se radi još, da je dobro da stalno radimo na novim vizuelnim rešenjima kako ne bi došlo do zasićenja istim informacijama (znate onaj osećaj kada jednu reklamu vidite po sto puta i posle toga više ne obraćate pažnju). Ova strana je samo naš mali doprinos ovoj velikoj borbi. Vaš doprinos može biti da podelite sadržaj na vašim profilima.

Podrži Agitprop!